Adrasan Şekerbahçe
Adrasan'da Yapılabilecek 4 Aktivite

Adrasan'da Yapılabilecek 4 Aktivite

Tahtalı Teleferik Aktivitesi


Kemer’e bağlı Phasselis yakınında bulunan Tahtalı Teleferik; Şekerbahçe’ye sadece yaklaşık 25 km mesafede Tahtalı Dağı’nın 2365m zirvesinde teleferik, yürüyüş, yamaç paraşütü yaparak keyifli saatler geçirebileceğiniz eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz. Tahtalı Olympos Teleferik Beydağları Sahil Milli Parkı’nın merkezinde bulunmaktadır. Açık ve güneşli bir havada Antalya’dan Finike’ye kadar harika manzara eşliğinde bol oksijenli havayı solumak müthiş bir deneyimdir. Avrupa ve Türkiye’de denize bu kadar yakın ve yüksek bir teleferik deneyimini yaşayabileceğiniz tek mekan burası olup, zirveye tırmanırken her türlü ağaç türlerini gözlemlemeimkanı da bulabileceksiniz. Sadece hava sıcaklığını dikkate alarak zirvede sıcaklık farkını dikkate alarak hazırlıklı olmalısınız. (Bilgi ve fotoğraflar için olymposteleferik.com adresinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.)



Olympos – Çıralı antik gezi güzergahı


Adrasan Şekerbahçe’ye sadece 14km mesafede bulunan Olympos antik kenti Likya uygarlığından kalan tarihi miras olarak mutlaka görülmesi gereken rotalardan bir tanesidir.

Helenistik duvar kalıntıları halen görülebildiği antik kentin M.Ö.2.yüzyıldan itibaren Olympos Likya Birliği'nde üç oy hakkına sahip altı şehirden birisi olduğu ve Likya'nın doğusunu temsil ettiği tarihi yazılı bilgilerden anlaşılmaktadır. Büyük İskender’in fetihlerine ilk başladığı yıllarda kış aylarını, Olympos’a komşu bir liman şehri olan Phaselis’te geçirdiğini ve bazı tarihçilere göre Olympos şehrini ziyaret ettiği de düşünülmektedir. Olympos’un tarihi kayıtlarda izine ilk defa M.Ö. 78 yılında, Sicilya’daki Roma Valisi Servilius Vatia’nın zamanın en büyük korsanı Zenicetes’i deniz savaşında yendiği sene rastlanır. Gemilerini Porto Ceneviz ve Sazak’ın gizli limanlarında saklayarak civardaki tüm kıyı şeridini hakimiyeti altına alan Zenicetes, Olympos’u da kendisine kale yaptığı gözükmektedir. Olimpos çayı'nın kuzey ve güney yakasında kurulmuş antik kent her iki taraftanda limana uzanan taş döşemeler görülmektedir. Yapılan arkeolojik araştırmalar neticesinde kentin kuzeyinde Olympos çayının denizle birleştiği harabelerin olduğu iki mezar odası tespit edilmiştir. M.S. 2.yüzyıl sonlarında yapılmış lahit mezarların Zosimos ve dayısı Eudemos'a ait olduğu lahitin ön yüzünde (tabula ansata) yazılmış yazıtlardan anlaşılmaktadır. Ayrıca antik kentin güney kısmında limana yakın konumu ile dikkat çeken Roma dönemi inşa edilmiş hamam kalıntıları Olimpos liman kentinde yaşanan deniz trafiği ve çevre limanlara hakim olduğunu anlatır niteliktedir. Antik kent güneyi yamaçlarında Bizans dönemine ait kilise kompleksi ve sarnıç içinde kök boyası ile gemi grafitisi betimlemesi Bizans dönemi limanda yaşananları tasvir etmektedir. (Detaylı bilgiler wikipedi web sayfasından derlenmiştir.)



Çıralı Yanartaş


Olimpos'un Sönmeyen Ateşi: Yanartaş, Antalya'nın Kemer ilçesi Çıralı köyü yakınlarında küçük, tarihi ve turistik önemi olan doğalgaz kaynağı olarak bilinir. Denize yakın manzaralı bir konumda, 2500 yıldır yanan ve taşların arasından çıkan alevler turistlerin ilgisini çekmektedir. Mitolojide Çıralı plajının kuzeyindeki kayalıklarda yer alan doğal gaz kaynağı, eski Yunan mitolojisi'ne de konu olmuştur.

Ephyra Kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes bir av partisinde kardeşi Belleros’u öldürür ve “Belleros’u Yiyen” anlamına gelen Bellerophontes adını alır. Ephyra’dan sürülen Bellerophontes, Argos kralına sığınır. Kendisine sığınan bu genci öldürmeyi kendine yakıştıramayan Argos Kralı onu Likya Kralı’na gönderir. Likya Kralı acınacak haldeki bu genci öldürmek istemez ve onu Olympos dağında yaşayan arslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu ve ağızdan alevler saçan canavar Chimera ile dövüşmeye gönderir. Bellerophontes, Pegassos adlı kanatlı atına binerek Chimera ile dövüşmeye gider. Chimera saldırdığında Pegassos havalanır ve Bellerophontes yere inerken mızrağı ile canavarı yerin yedi kat dibine gömer. Fakat Chimera yerin 7 kat altından alevler saçmaya devam eder. Anadolu’da binlerce yıldan beri anlatılan ve Homeros’un bize bu şekilde aktardığı efsaneye göre hala yanan alevler, Chimera’nın yerin yedi kat dibinden fışkıran alevleridir. Bellerophontes’in zaferini kutlamak amacıyla Olympos’da bir yarış düzenlenir. Atletler Chimera Kutsal Ateşiyle meşalelerini tutuşturarak Olympos kentine koşarlar. Böylece, daha sonraları değişik spor dallarının eklendiği ve birkaç gün süren Olimpiyat Oyunları’nın Anadolu’daki ilk örneği gerçekleşmiş olur. Günümüzde yakılan “Olimpiyat Meşalesi” Chimera’nın sönmeyen ateşinin sembolik bir ifadesidir. (Daha detaylı bilgi ve resimler için https://tr.wikipedia.org adresine başvurabilirsiniz.)



Sulu Ada Tekne Turları


Adrasan Şekerbahçe’de kalmanın geniş kumsalda yüzme keyfinin yanısıra, koyda ticari olarak çok sayıda bulunan tekne ile her gün günübirlik tekne turlarına da katılmak mümkündür. Sabah 10:00 ile akşamüzeri 17:00 arasında öğlen yemeği dahil günübirlik turlara katılarak civardaki tertemiz koylarda denizin ve çamlarla kaplı harika doğanın keyfini yaşayabilirsiniz. Teknelere katılmak üzere organizasyonlarınızda destek verilmektedir. Suluada’nın popülaritesi son yıllarda artmaktadır. Beyaz taşların yansıdığı berrak plajında yüzmenin dışında antik çağlardan itibaren gemilerin tatlı su gereksinimlerini sağladıkları su kaynağını da adada görmek mümkündür.



Adrasan’da koya manzaralı dağdan Paraglading etkinliklerine katılabilir, Adrasan-Gelidonya Feneri güzergahında Likya Yolunda muhteşem deniz ve orman manzarası eşliğinde yürüyüşler yapabilirsiniz.


Adrasan Şekerbahçe’de konaklayarak günübirlik mesafede bulunan Phasselis Antik Liman ve kent kalıntıları arasında yüzebilir, Finike Demre’de Noel Baba klisesini ziyaret edebilir, doğa harikası Kekova antik kalıntıları içinde yüzmenin tadına doyamayacaksınız.